Traditii si obiceiuri in Creta

Iberostar Creta Marine hotelaImage by palazio via Flickr

Se stie foarte bine ca inca din cele mai vechi timpuri, traditiile, obiceiurile si cultura unei tari, unui oras, unui trib, inseamna insasi esenta acestora, identitatatea lor ca popor. Fiecare tara, fiecare oras in parte are propriile traditii si obiceiuri, poate nu toate nemaintalnite si nemaiauzite, dar fara indoila unice din anumite privinte.
La traditii si obiceiuri ne gandim si cand vorbim de Creta, o insula cu o istorie foarte bogata, care fara indoiala a lasat in urma sa numeroase obiceiuri.
Pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta in Creta, si vor sa cunoasca cate ceva din traditiile locale, am facut mai jos o scurta prezentare a catorva dintre acestea:

Botezurile si nuntile in Creta
Nuntile si botezurile in Creta sunt de obicei ocazii si motive de mare sarbatoare si de atmosfera de petrecere, insemnand de la 50 la 3000 de invitati. Ceremonia de nunta este o chestiune foarte serioasa si foarte complicata, dar in acelasi timp totul este foarte relaxat.
Din moment ce nu este loc pentru tot deodata in biserica, oameni intra si ies, discutand si fumand. Tuturor invitatilor li se da cate un mic cadou la aceste evenimente in Creta: la nunti se dau de obicei niste pungute mici din tul cu migdale zaharisite, iar la botezuri un mic portret al copilului.
Dupa ceremonie, invitatii trec pe la cuplu sau pe la parinti, felicitandu-i si dandu-le cadoul: un plic cu cate 10-20 de euro (tot sa te duci la nunti si botezuri in Creta nu-i asa?).
Asta inseamna ca tinerii casatoriti isi pot incepe noua viata in confort, si ca parintii copilului botezat pot plati marea petrecere.
Mancare si vin in cantitati mari sunt servite dupa slujba lunga de la biserica, urmand dansuri traditionale grecesti.
Dupa traditia din Creta, familia miresei danseaza prima, apoi familia mirelui, urmata de prietenii miresei, si apoi prietenii mirelui. Cand dansurile se termina, ceilalti invitati se pot alatura si ei pe ringul de dans. La aceste petreceri in Creta, se obisnuieste ca barbatii care danseaza sa faca o donatie muzicienilor.

Ziua de nume si aniversarile in Creta
Inca din cele mai vechi timpuri, in Creta, zilele de nume au fost mai celebrate decat aniversarile. Inca se mai intampla asta in satele din Creta, in timp ce in oras, aniversarile sunt din ce in ce mai la moda. Fiecare zi are doua nume, unul de barbat si unul de femeie; ziua de nume se celebreaza in Creta cam ca o aniversare: invitati, mancare, bautura si petrecere.

Cadourile in Creta
La marile petreceri din Creta, cadourile constau mai ales in bani. Doar familia si cei mai apropiati prieteni pot da altceva in afara de bani. Cu toate acestea, la zilele de nume puteti da cadouri „adevarate”. In Creta, cadoul nu se desface de obicei cat timp invitatul este in casa. Este considerata o impolitete. La petrecerile din Creta, totul se invarte in jurul invitatilor, nu a cadourilor.

Dansul si muzica in Creta
Unde puteti experimenta muzica si dansurile adevarate in Creta? Din mai si pana in septembrie, multe evenimente si festivitati sunt organizate in satele din Creta. Exemple: petreceri, concerte si competitii in dansuri, muzica sau gatit. Petrecererile sunt organizate in primul rand pentru populatia din Creta, dar oaspetii sunt mereu bineveniti. La aceste petreceri campenesti, oamenii vin de aproape si de departe, oricare ar fi ocazia, muzica cretana fiind o parte importanta a distractiei. Veti gasi postere si afise prin taverne, care va spun locul si data cand vor avea loc aceste festivitati.

Mai multe despre dansul si muzica cretana
Dansul folk in Creta este recunoscut pe peste tot ca ceva foarte special, in contrast cu alte locuri din lume. Dansul folk nu este dansat doar de dragul turistilor care vin Creta, ci face parte din partea festiva a vietii.
Dansurile cretane sunt legate de traditii; cine incepe si cine termina lantul nu sunt simple coincidente. La nunti, cum am vazut, exista o ordine fixata in ceea ce priveste dansurile.
Foarte des in Creta, o familie intreaga sau un grup de petrecareti „platesc” un dans, si este considerat nepoliticos sa participi la acel dans daca nu ai fost invitat. Cu toate acestea, noaptea tarziu, toata lumea este binevenita sa ia parte la dansuri.
Ca turist si invitat in Creta, trebuie sa urmezi obiceiurile si traditiile, si sa nu re alaturi dansului pana cand dansurile traditionale nu s-au terminat. Aveti mare grija sa nu va asezati in fata sirului, pentru ca acest lucru este considerat in Creta un act de ignoranta fata de ordinea dansului. In permanenta trebuie sa urmariti dansatorul care conduce.
In Creta majoritatea dansurilor sunt efectuate in cerc sau in siruri, tinandu-se de umeri. Pasii mici si sariturile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere.

Cele mai comune dansuri din Creta
Sunt 5 dansuri speciale in Creta, fiecare din ele avand un caracter local. Acestea se intalnesc in cele mai multe parti din Creta. Pediktos si Siganos sunt originare din zona Iraklion, Pentozalis si Sousta din Rethimnon si Sitos Haniotiko din Hania.
Reblog this post [with Zemanta]

No comments:

Post a Comment