Creta - locuri de vizitat in insula zeilor

Indiferent daca stai un week-end sau doua saptamani in insula Creta, un lucru este cert: nu te vei plictisi. Pur si simplu pentru ca nu ai cum. Esti inconjurat de istorii de mii de ani, de monumente si de locuri care au atat de multe de „povestit” si care abia asteapta sa le descoperi magia, secretele si frumusetile milenare.
Creta este mai degraba o tara mai mica decat doar o insula din Grecia. Nu este numai cea mai mare insula a Greciei, dar fara discutii si cea mai diversa si cea mai fermecatoare. Istoria sa fascinata se remarca pe tot cuprinsul insulei, de la ruinele palatului minoic Knossos, la fortareata venetiana Fortetsa (din secolul al XVI-lea) din Rethymno; de la vechile moschei si manastiri bizantine la pestera care este locul de nastere legendar al lui Zeus.
Un amestec exotic de arhitectura venetiana si otomana fac din Hania cel mai evocator oras al Cretei. Farul venetian si fosta moscheie alcatuiesc cadrul pitoresc al portului, brazdat de conace venetiene restaurate care gazduiesc boutique-uri, hoteluri, pensiuni si restaurante. Ramasitele zidurilor orasului venetian marginesc o retea de stradute care clocotesc de agitatie, unde veti putea vedea artizanii lucrand si totodata unde veti gasi cel mai eclectic loc de cumparaturi al insulei.
Conace venetiene fara acoperis adapostesc restaurante si baruri elegante. Muzeul arheologic si cel naval sunt destul de mici, dar merita vizitate.
Printre cele mai impresionante cladiri ale orasului Hania se numara piata in forma de cruce, sinagoga si numeroase relicve de nave si arsenal de-a lungul portului.
Ne continuam calatoria si ajungem in Knossos, un loc extraordinar de frumos, chiar la 5 km sud-est de Heraklion. Cei care au avut ocazia sa viziteze acest loc, cu siguranta vor fi de acord ca este de departe cea mai grandioasa, mai evocatoare si mai intortocheata asezare minoica din Creta. Pentru a putea oferi turistilor o idee despre cum arata palatul din Knossos, cel care l-a descoperit, Sir Arthur Evans, a dispus sa fie reconstruite mai multe parti din el. In timp ce va plimbati printre ruinele a ceea ce a fost candva un palat de patru etaje cu 1000 de camere, gandul va va duce departe, la labirintul Minotaurului care este plasat de legendele Olimpului in aceasta asezare minoica.
Nu doar frescile vibrante si columnele impunatoare impresioneaza turistul in Knossos; tineti ochii deschisi pentru detaliile mici care stau marturie pentru o societate extraordinar de sofisticata. Veti ramane impresionati de sistemele avansate de retelele de canalizare si de alimentare cu apa, precum si de ventilatie, care se bazau pe legaturile dintre camere si pasaje, terase si verande, care pastrau camerele racoroase vara si calduroase iarna. Pretul unui bilet de intrare variaza, dar se incadreaza in general intre 6 si 10 euro pentru un adult.
Phaistos este cel de-al doilea palat ca importanta din Creta minoica. Structura sa este identica cu cea din Knossos, cu camere aranjate in jurul unei curti principale.
Fata de palatul din Knossos, in Phaistos gasim foarte putine fresce. Se pare ca peretii palatului au fost acoperti in mare parte cu un strat de gips alb; aici nu s-a facut nici o reconstructie.
La fel ca alte complexuri de palate din acea perioada, si acesta a avut un palat mai vechi care a fost distrus la sfarsitul perioadei minoice de mijloc.
Cel mai bine pastrate parti ale palatului sunt camerele de receptie si apartamentele private din nordul Curtii Centrale.
Celebrul disc din Phaistos a fost gasit intr-o cladire din partea de nord a palatului. Discul se afla in Muzeul Arheologic din Heraklion.

No comments:

Post a Comment