Creta - Biserici, capele si manastiri

Periplul nostru printre atractiile oferite de aceasta insula iesita din Mediterana continua cu o calatorie in partea de vest, unde sunt adunate cele mai importante, mai frumoase si mai grandioase biserici, manastiri si capele din Creta.
Odata ce ai ajuns Creta, iti este imposibil sa nu-ti repeti la orice pas ca acest coltisor de rai a fost inzestrat si binecuvantat de Dumnezeu, pentru a deveni una dintre cele mai fascinante si mai memorabile destinatii de vacanta.

Biserici si capele bizantine
Exista sute, daca nu mii de biserici si capele bizantine pe insula Creta. Unele au mai mult de 1000 de ani vechime si multe dintre ele inca adapostesc minunate fresce. Dar cea mai faimoasa cu adevarat biserica bizantina, este Panaghia Kera, in estul Cretei, astfel incat multe dintre celelalte inca mai pot fi vizitate in liniste. In zilele noastre, cele mai multe dintre aceste biserici si capele sunt tinute incuiate si de multe ori va trebui sa „vanati” cheia prin sat. Punctul de plecare ar trebui sa fie asa numitul "kafeneion", unde o persoana este insarcinata sa stie de locul unde se afla cheia. Aveti grija sa nu intrebati de cheie la orele nepotrivite, ca de exemplu la amiaza cand majoritatea oamenilor se odihnesc.

Manastiri
Creta are in patrimoniul ei un numar mare de manastiri impozante. Viata monahala si-a pierdut farmecul , si mai exista doar cativa calugari (sau calugarite) care traiesc in ele.

Agia Triada, Gouverneto si Katholiko
Cunoscute colectiv sub numele de manastirile din Akrotiri, ele se intind pe o mare parte din nordul peninsulei Akrotiri, la est de orasul Hania. Agia Triada a fost o importanta scoala religioasa si este destul de incapatoare pentru sute de calugari, cu toate ca in ziua de azi, doar 3 sau 4 mai traiesc acolo.
Manastirea in ruine Katholiko, la care nu se ajunge decat pe jos, este probabil cea mai veche manastire din Creta (sec. 11?) iar ruinele sale sunt foarte impresionante, cu un pod imens inca in perfecta stare, care trece peste o albie de rau.

Manastirea din Preveli
Manastirea din Preveli este situata superb deasupra marii Libiei si are de asemenea o istorie bogata de rezistenta impotriva turcilor (care i-au dat foc) si impotriva germanilor in al II-lea Razboi Mondial. Aici mai puteti gasi o frumoasa biserica si un mic muzeu.

Manastirea din Arkadi
Manastirea din sec. 16 din Arkadi este situata la 22 km sud-est de Rethymnon si pozeaza intr-o impresionanta biserica baroca venetiana.
Arkadi ramane un simbol al sfidarii cretanilor impotriva celor care au vrut sa ii subjuge.

No comments:

Post a Comment