Creta - traditii, obiceiuri si sarbatori religioase

Fiecare popor in parte, in ciuda dezvoltarii tehnologice ametitoare care s-a inregistrat incepand cu sec.21, inca isi mai pastreaza cu mandrie anumite obiceiuri si traditii, care s-au transmis din generatie in generatie, si care, dupa parerea mea, ajuta la pastrarea identitatii nationale, culturale si spirituale a unui popor.
Avand in vedere istoria si toate legendele legate de Grecia, si implicit de insula Creta, este lesne de imaginat ca aici, pe taramul elenilor, vom intalni multe traditii fascinante, multe obiceiuri traditionale care pentru turisti pot parea stranii, si fara indoiala vom auzi multe legende care ne vor purta cu gandul departe, inapoi la zeii Olimpului…
O traditie ce se pastreaza de multi in ani in Creta este cea a Carnavalului Apokries, festivalul distractiei si mascaradei pentru tineri si batrani la un loc. La ce altceva ne-am putea astepta de la un festival care care are la baza venerarea lui Dionysus in Grecia? Si nu este deloc o coincidenta ca Dionysus este zeul vinului. Vinul slabeste inhibitiile si aduce odata cu savoarea sa veselie si destindere, care ating punctul culminant la doar cateva zile pana la inceperea Marelui Post grecesc din perioada Pastelui. Timp de 40 de zile, atat cat dureaza Marele Post in Grecia, oamenii nu mananca carne si produse din animale. De aceea, cele 3 saptamani inaintea Pastelui se numesc Apokries, adica „abstinenta de la carne”. Aceeasi metoda se aplica si pentru cuvantul „carnaval”, din latinescul carne vale care inseamna „adio de la carne”.
Specifice pentru Creta, sunt asa numitele „mantinade”, cele mai intalnite forme de muzica folk, care sunt larg raspinde in intreaga insula. Mantinada cretana este un cuplet ritmat de 15 silabe in dialect cretan. Fiecare mantinada este completa in sine, in ciuda faptului ca sunt scurte, ca niste poezioare umoristice in 5 versuri. Cu toate acestea, exista mantinade care sunt ca un raspuns pentru altele, in care caz intelesurile lor sunt complementare.
Mantinadele sunt un mod unic prin care tinerii si batranii isi pot exprima multele si variatele emotii: tristete, bucurie, speranta, dorinta, dragoste, manie, razbunare, nostalgie. Mii de mantinade au fost compuse si inca mai sunt improvizate pentru fiecare aspect al vietii omenesti. Cele mai multe se refera la dragoste, dar exista si cuplete satirice, didactice, usor batjocoritoare, sau versuri despre exil, logodna, casatorie, viata de zi cu zi si, bineanteles, despre moarte si pierderea celor dragi.
Mantinadele sunt recitate la festivaluri acompaniate de lira, sau la cafea, in conversatiile de zi cu zi. Multe dintre mantinade nu sunt scrise nici macar intr-un caiet, mult mai putine fiind publicate. Multe sunt spuse si uitate, dar cele mai bune sunt invatate pe de rost, si transmise mai departe pe cale orala.
Daca va intrebati care este cea mai importanta sarbatoare religioasa pentru poporul grecesc, raspunsul meu ar fi fara doar si poate Pastele. Pastele pica intotdeauna primavara, si desi vremea nu este tocmai potrivita pentru plaja, veti experimenta minunatele obiceiuri si ceremoniile religioase de Pastele ortodox grecesc.
Slujba de Inviere este chiar spectaculoasa in Hersonissos, unde se aprind focuri mari pe plaja, si mai ales langa lacul din Agios Nikolaos. Cu 30 de minute inainte de miezul noptii, locuitorii din Agios Nikolaos incep sa se stranga in jurul lacului si asteapta sosirea preotului la cateva minute inainte de miezul noptii. Exact la 12 noaptea, un foc mare este aprins pe lac si sute de artificii explodeaza pe cerul din Agios Nikolaos.

No comments:

Post a Comment